#
Itt a SoundCloud vége?

Itt a SoundCloud vége?

A népszerű audio megosztó platform már régóta figyelmeztette a DJ szakma űzőit, hogy nem kellene az ő oldalukra tölteni a mixeket, mert elég magas a kockázata annak, hogy abban valamelyik dal megsérti a szerzői jogokat. Azonban eddig nem sok hatása volt a felszólításoknak de most úgy tűnik a dolgok most még rosszabb irányba sodródnak, hisz az oldal hatalmas törlésekbe kezdett - mint mixek mint felhasználókat tekintve - így megerősítve azt a tényt, hogy most már tényleg alkalmatlan a DJ-k számára, a mixek megosztására.

A SoundCloud a három legnagyobb lemezkiadónak lehetőséget adott oldalán a jogilag vitatható tartalmak azonnali törlésére. Az Universal a Sony és a Warner egyes hírek szerint már válogatja is azokat az oldalakat, amelyeket töröltetni vagy blokkoltatni kíván. Az első törlések pedig már meg is történtek. Ez derül ki egy e-mailből is ami egy Greg Morris nevű DJ (avagy Mr Brainz) és a SoundCloud Copyright Team között zajlott, amiből kiderül, hogy az Universal blokkolta Greg feltöltéseit a SoundCloud jóváhagyása nélkül, amit ugye a fent említett engedéllyel meg is tehetnek.

Itt látható az e-mail egy része:

Több külföldi magazin is figyelmezteti a lemezlovasokat, hogy ne a SoundCloud-ra töltsék fel mixeiket. Levelek sora látott a napokban világot, amelyekben törölt alkotásaikat keresik egyes DJ-k, amelyeket felszólítás nélkül töröltek. A válasz e-mailekben a szerzői jog illetéktelen felhasználása volt minden esetben a magyarázat. Alternatívaként a Mixcloud, House Mixes és a Mixcrate oldalakat említik a legtöbben, hisz ott egyenlőre nem tudták érvényesíteni jogaikat a kiadók, azonban kevésbé népszerűek. Ezeken az oldalon a mixek közvetlenül nem letölthetők és ezzel egyenlőre ki is védik az aggodalmakat. Persze egy tapasztaltabb internetező ezt is meg tudja kerülni és könnyedén lementeni a tartalmat.

Adee 2014.07.03 18:31