Idén is megrendezésre kerül a Balaton Sound, ami Magyarország egyik leghíresebb ny&aa" />
#
Balaton Sound 2012 - Első nevek

Balaton Sound 2012 - Első nevek

Az első hivatalos nevet az az Björk-öt már Decemberben bejelentette a Sziget Szervezőiroda csapata. Minden idők legkarizmatikusabb és legtitokzatosabb alternatív popsztárja Ő, az időtlen pop-, film-, és divatikon, akire még akkor is emlékezni fognak, amikor a világon nem lesz más csak hamu és pernye.

Semmihez sem hasonlítható, a természet ősi, plasztikus erejét megformáló, minden korosztályt megigéző hangjáért és ultradramatikus dalaiért több millióan rajonganak világszerte. A 2012-es turné az előrejelzések szerint különlegesnek ígérkezik: az egyedi színpadkép és a művésznő igényessége miatt mindössze hetente két koncertet vállal.

A következő pár hétben elcsendesedett a Balaton Sound hivatalos Facebook oldala ezzel is csigázva a várkozó fesztiválozók kíváncsiságát. Egészen Feburár 9.-ig várakoztattak minket amikor is 11:23 perckor nyílvánossgára hoztak további 10 nevet. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Ma már biztosra vehető, hogy a legjobban várt sztárok közül Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.

Avicii


Tim Bergling (művésznevén Avicii vagy Tim Berg) Stockholmban született, így nem nehéz kitalálni egy svéd zenei producer és lemezlovassal állunk szemben.
Avicii 18 évesen, 2008-ban bukkant fel az elektronikus zenei iparban, amikor elkészítette a Lazy Jones nevű Commodore 64 videojáték főcímdalának remixét. Ez volt az első szerzeménye, mely a Strike Recordings-nál megjelent, „Lazy Lace” címmel.
2010-ben megjelent egy közös munkája a svéd dj-vel, John Dahlbäckkal, amely a „Don't Hold Back” címet viselte. Továbbá olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint Tiësto vagy éppen a svéd - görög felmenőkkel rendelkező Sebastian Ingrosso. 2010-ben az elektronikus zenei orientáltságú brit DJ Mag magazin Top 100 lemezlovas szavazásán a 39. helyet szerezte meg. 2011-ben ugyanezen a listán már az előkelő 6. helyen áll.

' Avici Dante poklához hasonlít, ez a pokol legmélyebb szintje a buddhizmus szerint. Egy barátom mesélt róla, és megragadt a fejemben. Amikor először kerestem nevet a MySpace oldalamhoz, valahogy „bedőltem” ennek a névnek. Már kipróbáltam néhány másik nevet is, de mind foglalt volt. Így lett végül „Avicii”, ami később aztán igazán hozzám kapcsolódott. 'Tim Berg

Example

Elliot John Gleave nem hiszem, hogy sokat mond nektek. Example? így már dereng? hát persze .. melyik fiatal ne ismerné ezt a nevet hisz nap mint nap fiatalok milliói osztják meg saját adatlapjukon a fiatal brit énekes/rapper legismertebb dalait. Elliot-nak régebben is jól ment a szekér de talán a 2011. szeptember 4-i megjelenésű Playing in the Shadows saját album megjelenése hozta meg igazán a várt sikert. Több neves producerrel is dolgozott már együtt Laidback Luke, Feed Me, Dirty South, Tommy Trash, Diplo csak hogy párat említsek.
Vele is találkozhattok ha a Balaton Soundra látogattok 2012-ben.



Gossip

Négy stúdióalbum, emlékezetes fellépések a világ legnagyobb fesztiváljain, figyelemre méltó slágerlistás helyezések, siker, pénz, csillogás. Ez a rövid mérlege a kétezres évek eleje óta aktív, a modern indie rock nagy családjába tartozó, de elsősorban a dance-punk irányzathoz köthető Gossip együttesnek, melynek vezetője korunk legkúlabb és legmarkánsabb női előadója, a csodálatos Beth Ditto.

Steve Angello

Steve Angello (született Steven Angello Josefsson Fragogiannis) Görög-Svéd DJ, producer a Size Records kiadó tulajdonosa és a  Swedish House Mafia formáció egyik tagja. A több tízezer ember szórakoztatására és órákon át tartó mozgatására specializálódott elektronikus zenész Axwellel, illetve Sebastian Ingrosso-val együtt alkotja a skandináv e-zenei színtér legnépszerűbb és legfelkapottabb house-kollektíváját, a Swedish House Maffiát. Utóbbi két előadót már láthattuk élőben pörögni a Heineken Balaton Soundon, így igazi szenzáció, hogy két éven belül az összes
Swedish House Maffiás arc megfordult már hazánkban - csak a Soundosok kedvéért.

 

Carl Cox

A brit techno zene keresztapája, (aki mellesleg karcolja az 50.életévét)az acid house mozgalom veteránja, a három deckes varázsló, minden idők egyik legtechnikásabb DJ-je, nemzetközi hírű producer és remixer, Carl Cox, munkái elektronikus zenészek generációit inspirálta. Fellépései a világ legnépszerűbb, tízezreket megmozgató bulijai közé tartoznak majdnem három évtizede.

Dubfire

'Mindig a határokat feszegettem a zenében, és ha megjelenik egy új hangzás, azonnal odafigyelek rá' - vallja magáról az iráni születésű zenei szupernova, aki az elektronikus zenei érában a trendkövetők és a trendhatározók közül az utóbbiak táborába igazolt.

A legendás Deep Dish-tag, Ali 'Dubfire' Shirazinia 37 éves kora dacára eddig nem kisebb sikereket ért el, minthogy több Grammy-díjat nyert, egy halom slágert eresztett szélnek, a legnagyobb neveknek remixelt, a világ legkomolyabb klubjainak és fesztiváljainak közönségét mozgatta már meg, és 2008-ban elnyerte az év legjobb technó és minimál művészének járó díjakat a Beatport Music Awardson.

Sasha

Az acid és a progresszív house irányzat nagyágyúja, a brit elektronikus zene egyik legmarkánsabb előadója Sasha, aki évtizedek óta képtelen kifogyni az innovatív ötletekből és aki legközelebbi partneréhez, John Digweedhez hasonlóan élő legendának számít. Karrierje a nyolcvanas évek vége óta tart, ezalatt rezidens DJ-ként megfordult a legnagyobb nemzetközi klubokban, és negyvenkét évesen is szünet nélkül járja a világot, Felix da Houscat Watching the Car Goes By című számából készült átiratáért pedig pár évvel ezelőtt Grammy-jelölést érdemelt ki.

 

Digitalism

Hangládáikban és színpadi produkciójukban olyan őrületes energiák lakoznak, mint a francia Justice-éban, legalább annyira kreatívan nyúlnak az elektronikus zenei témákhoz, mint a Daft Punk, számaikat pedig a Soulwax, Erol Alkan és a Boys Noize néven alkotó Alexander Ridha is előszeretettel beveti bulijaiban. Ők az indietronica műfaj populárisabb irányzatát képviselő, az újhullámos posztpunk és indie zenekarok hangzásvilágából ihletet merítő Digitalism-duó: legújabb lemezükkel, az I Love You Dude-dal érkeznek idén nyáron a Soundra.

Animal Collective

Nincs olyan intelligens életforma univerzumunkban, melyet elsőre hallásra ne igézne meg az Animal Collective játéka. Zenéjük hihetetlenül komplex, számaik a könnyűzenei periódusos táblázat összes elemének legszuggesztívabb vegyértékeit tartalmazzák, világuk pedig olyan, mint egy folyamatosan átalakulóban lévő csillagrendszer, amely minden pillanatban soha nem látott-hallott csodákkal kápráztatja el nemcsak a (zene)tudósokat, hanem mindazokat, akik rajongónak az izgalmas nehéz zenei megfejtésekért. Egyedülálló stílusuk csak a hetvenes évek meghatározó német kísérleti rock zenekaráéhoz, a Can profiljához hasonlítható.

 

Caribou

Kanadából érkezik Zamárdiba Dan Snaith egyedülálló elektronikus zenei formációja, a Caribou, hogy feltárja ellenállhatatlanul hipnotikus, megigéző, hiperpszichedelikus zenei univerzumának csodáit. Fellépésük csemege a különleges elektronikus zenei produkciók megszállottjainak, de azok is megtalálják majd a helyüket a Caribou világában, akiktől az elektronika távol áll. Dan Snaith komplett zenekarral jön az idei Soundra, a fellépésen látható vizuálok pedig az élőzenei elemekkel keveredve garantálják majd a Four Tet, a Gold Panda vagy akár a legendás Boards of Canada fellépéseinek atmoszférájával versengő, a közönséget pszichedelikus látomásokkal bombázó fellépést.

 


Röviden ennyi lenne a Balaton Sound első nagy bejelentése és még hol a vége bele sem merek gondolni. Következő cikkben már remélhetőleg az teljes fellépő listát be tudjuk majd mutatni nektek Kacsintás

Music4You - Adee

Adee 2012.02.17 00:00